Racuchy niewyględne, ale przepyszne:
szklanka maślanki
szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
płaska łyżeczka sody i soli
pół szklanki cukru brązowego
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
cukier puder
Maślankę zmieszać ze śmietaną, dodawać po kolei: cukier, sodę i sól. Mąkę dodawać partiami, aby ciasto zrobiło się w miarę gęste, ale też nie utworzyły się w nim grudki. Olej rozgrzać. Ciasto łyżką o łyżkę wlewać na gorący tłuszcz i smażyć do uzyskania porządanego koloru. Jak chwilę ostygną obtoczyć w cukrze pudrze, lub cukrze z dodatkiem cynamonu.
Nie wchłaniają tłuszczu, są dzięki temu lekkie i puszyste. Młodszy nie mógł się oprzeć i jadł zaraz po wyjęciu z garnka, nie zwracając uwagi na to, że gorące.
Dziś Młodszy ma zrobić mus czekoladowy według przepisu Jamie Oliver’a. Sama jestem ciekawa jak mu sie uda.
Oj, czuję że Nati, Księciunio i Łobuz wszyscy rzuciliby się na te racuchy 🙂
Są proste i pyszne…polecam 🙂
Uwielbiam 🙂
🙂