Racuchy niewyględne, ale przepyszne

Racuchy niewyględne, ale przepyszne:

szklanka maślanki
szklanka kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
płaska łyżeczka sody i soli
pół szklanki cukru brązowego
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
cukier puder

Maślankę zmieszać ze śmietaną, dodawać po kolei: cukier, sodę i sól. Mąkę dodawać partiami, aby ciasto zrobiło się w miarę gęste, ale też nie utworzyły się w nim grudki. Olej rozgrzać. Ciasto łyżką o łyżkę wlewać na gorący tłuszcz i smażyć do uzyskania porządanego koloru. Jak chwilę ostygną obtoczyć w cukrze pudrze, lub cukrze z dodatkiem cynamonu.

 

 

P1060150Racuchy

Nie wchłaniają tłuszczu, są dzięki temu lekkie i puszyste. Młodszy nie mógł się oprzeć i jadł zaraz po wyjęciu z garnka, nie zwracając uwagi na to, że gorące. 

Dziś Młodszy ma zrobić mus czekoladowy według przepisu Jamie Oliver’a. Sama jestem ciekawa jak mu sie uda.

4 thoughts on “Racuchy niewyględne, ale przepyszne

Dodaj komentarz