Najprostsze…

Najprostsze dania zwykle okazują się najsmaczniejszymi. Nie te „ą”, „ę” mule i inne ostrygi, choć nie można im ujmować smaku. Jednak te wymyślne potrawy zostawmy sobie na szczególne, wyjątkowe okazje. Na co dzień w naszym domu preferujemy jednak kuchnię prostą, co nie oznacza, że zawsze łatwą do wykonania.

Dziś potrawa podejrzana w jakimś kulinarnym programie.

To tłuczone ziemniaki z włoską kapustą i białymi kiełbaskami z musztardowym, ostrym sosem.

Potrzebujemy:

4 średnie ziemniaki lub opakowanie ziemniaków tłuczonych (nasze ulubione Stampf Kartoffeln firmy Mecklenburger Küche)

1/4 kapusty włoskiej

opakowanie białych, małych kiełbasek

3/4 szklanki wody

cebula

2 łyżki musztardy Dijon

Ziemniaki ugotować do miękkości i utłuc, lub opakowanie gotowych tłuczonych ziemniaków wyrobić w wodzie, mleku i maśle.

Kapustę pokroić w duże kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut).

Kiełbaski podsmażyć na oleju, jak będą brązowe, zdjąć z patelni.  Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać wodę, zredukować i dodać musztardę. Jak sos zgęstnieje, posolić i popieprzyć. Włożyć do sosu kiełbaski i jeszcze chwilę podgotować. 

W płaskiej misce układać ziemniaki, na to odsączoną kapustę i kiełbaski. Na koniec polać sosem.

P1070132

Rewelacja!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s