Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Starszy syn wylatuje dziś w nocy na miesiąc do Ekwadoru, jedzie na wymianę, doszlifować język hiszpański.

Czasu brak, bo ogarnianie nastolatka na taki wyjazd to nie prosta sprawa.

Jak znajdę chwilę, to nasrobię coś więcej, narazie przepis na rogaliki.

Starszy zabierze je ze sobą, celem obczęstowania rodziny, która przez następny miesiąc będzie się z nim „użerać” 😉

 

Potrzebujemy:

250ml śmietany 22% (W Niemczech 24%)

8 dkg drożdży świeżych

łyżka cukru

250g masła

mąka „do wgniecenia”

marmolada (gęsta)

cukier puder

P1080634

Śmietanę zmieszać z drożdżami, posypać cukrem i łyżką mąki. Na stolnicy mąkę poszatkować z masłem. W to wlać zaczyn i wyrobić. Kulę ciasta włożyć do lodowatej wody i poczekać aż wypłynie. Rozwałkowywać ciasto na ok. 0,3 centymetra, wykrajać kwadraty. Na środek nałożyć łyżeczkę marmolady, zawijać w rogalik. Piec około 20 minut.

Jak ostygną, posypać obficie cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s